Jump to content
  • psycholog-online-skype-16.jpg.jpg

Napady lęku, niepokoju, paniki

izzie95

Recommended Posts

Witam. Jestem kobieta i mam 22 lata. Aktualnie znajduje się w Anglii. Od 3 tygodni miewam napady lęku i paniki. Mam mnóstwo objawów somatycznych. Byłam u polskiego psychiatry, jednak niewiele mi to pomogło, dostałam paroxetine. Wiem, ze ten lek zaczyna działać po upływie dłuższego czasu. Moje objawy są z dnia na dzień coraz gorsze, ostatnio zaczęłam wymiotować. Postanowiłam, ze nie ma na co czekać i polecę do polski. Ale..... ale jest jeszcze ten ogromny lęk przed samolotem. Jakieś porady jak sobie z tym poradzić ? Czytałam dużo stron internetowych, ale czy od tego mogę się udusić albo coś mi się może stać?? Pomocy 

Szanowna Pani,

z zaburzeniami lękowymi z atakami paniki zazwyczaj tak bywa, że objawy narastają i/lub pojawiają się nowe. Istotną kwestią jest znalezienie czynników wywołujących, aby móc przerwać błędne koło, jednak ważniejszą kwestią jest nabycie umiejętności radzenia sobie z atakiem paniki. Jest kilka technik relaksacyjnych/oddechowych, które nie rozwiązują całego problemu, ale są użyteczne. Jednak z tego, co mogę przypuszczać z Pani relacji, problem jest znacznie nasilony. W tej sytuacji wydaje się najbardziej zasadne skorzystanie z psychoterapii. Psychoterapia poznawczo-behawioralna według wielu źródeł ma najlepsze efekty w przypadku zaburzeń lękowych. Poza tym nie ma znaczenia, czy taka terapia odbywa się online, czy w gabinecie. Jeśli chodzi o podróż samolotem, to nie ma niestety jednej recepty, która działałaby zawsze i na wszystkich. Samopomocową formą mogą być techniki relaksacji, o których wspominałam wcześniej, ale w przypadku bardzo nasilonych objawów mogą one nie wystarczyć. Odpowiadając na Pani pytania, czy może się coś stać podczas podróży samolotem, to napady paniki są swego rodzaju przeświadczeniem, że coś realnie może się stać np. zawał, udar, czy uduszenie się, jednak nie mają one uzasadnienia somatycznego (zakładając oczywiście, że ktoś fizycznie jest zdrowy i nie ma powodów do obaw z tej strony), jednak lęk np. przed uduszeniem się, może być na tyle silny, że będzie wzmagał objawy, a taka podróż będzie niemożliwa. Dodam jeszcze, że psychoterapia poznawczo-behawioralna zaburzeń lękowych z atakami paniki jest krótkoterminowa i stosunkowo szybko widoczne są pierwsze efekty.

Podsyłam dwa artykuły, które wyjaśnią Pani mechanizm działania ataków paniki, jaki i form samopomocowych, z których może Pani skorzystać.