Jump to content
  • psycholog-online-skype-16.jpg.jpg

Co jest na dłuższą metę lepsze dla DZIECI - rozwód czy trwanie w nieszczęśliwym i zakłamanym związku, ale dla dzieci

Recommended Posts

Witam, z góry wiem, że nie ma 1 odpowiedzi i najlepszego rozwiązania, ale spróbuję nakreślić temat, może to sprecyzuje sytuację. Co jest lepsze dla dzieci? Rozwód czy trwanie w malzenstwie, którego w rzeczywistości go nie ma. Mam 2 małych dzieci, drugie zostało poczęte przez nieuwagę. Z mężem niie miałam ochoty sypiac już dawno, nie sprawia mi to żadnej przyjemności, więc odkąd zaszłam w ciążę, czyli 2 lata temu, już tego nie robię wcale, sypiamy osobno. Sam fakt, że mąż zrobi zakupy i jest dobry dla dzieci, jest dla mnie na tyle ważne, ze nie chce się rozstawać, bo nie wyobrażam sobie, co będzie z dziećmi,jak by wyglądał ten kontakt. One są małe i wydaje mi się, że najlepiej jest, jak mąż jest zawsze w domu. Jeśli chodzi o nas, to praktycznie nie rozmawiamy, albo klocimy się. Oboje wiemy, że się nie kochamy i nie jesteśmy przyjaciolmi, ale co z dziećmi? Skoro i tak śpimy osobno, czy da się tak żyć? Jak długo? Czy da się to ukryć przed dziećmi? Czy warto się poświęcać dla nich, czy może to jest pozorne poświęcenie, a dzieci będą nieszczęśliwe? Czy facet jest w stanie wytrzymać bez seksu? 

W tej sytuacji dla dzieci zdecydowanie lepszą opcją będzie jak się Państwo rozstaniecie.

Szczęśliwi rodzice to szczęśliwe dzieci - jak Państwa dzieci będą szczęśliwe skoro ich rodzice już się nie kochają i nawet się nie przyjaźnią? Teraz dzieci są małe, nie za dużo są w stanie zrozumieć ale jak podrosną to jakie Państwo dadzą im wzorce? Pokażecie im, że związek dorosłych ludzi polega na nie kochaniu się, nie lubieniu i nawet na nie rozmawianiu ze sobą a jak już do jakiejś rozmowy dojdzie to jest nią kłótnia. Jak w takiej sytuacji dzieci mają mieć zdrowy pogląd na relacje rodziców? W przyszłości same będą tworzyć takie związki.

Skoro twierdzi Pani, że mąż jest dobry dla dzieci to chyba podczas rozwodu dogadacie się Państwo albo nad opieką przemienną albo że dzieci zostają z Panią i mąż będzie mieć z nimi widzenia i będzie je zabierać do siebie, chyba nie bedzie mu Pani utrudniać kontaktu z dziećmi skoro jest dobrym ojcem.

Nie chcę Pani martwić ale 2 lata bez seksu dla mężczyzny jest niewykonywalne, no chyba że jest na coś chory. Sama Pani napisała, że od 2 lat nie spia z mężem więc pewnie mąż z kimś seks uprawia, bo przecież musi zaspokojać swoje potrzeby fizjologiczne.